Havaintoja karitsoiden nivelongelmista

Opas karitsoiden nivelongelmien tunnistamiseen syntyi opiskelijaprojektina Oamkin Pieneläimet -opintojaksolla. Projektitehtävässä opiskelijat määrittivät yhdessä kotieläinyrittäjän kanssa yritystä palvelevan kehittämistehtävän, jota opiskelijat lähtivät ryhmässä pohtimaan ja selvittämään. Lampuria kiinnosti selvittää mahdollisia syitä ja ennaltaehkäisykeinoja tänä vuonna esiintyneisiin karitsojen nivelongelmiin. Opiskelijat tutustuivat aiheesta olemassa olevaan kotimaiseen ja kansainväliseen tutkimustietoon sekä käynnistivät kyselyn lampureille nivelongelmien esiintyvyydestä ja niihin mahdollisesti vaikuttavista tekijöistä. Asia koettiin kiinnostavaksi, koska nopeasti kyselyllä tavoitettiin yli 30 lampuria.

Havaintoja karitsoiden nivelongelmista -opas syntyi agrologiopiskelijoiden työn tuloksena Pieneläimet -opintojaksolla ja on erinomainen esimerkki siitä, miten pienilläkin opiskelijoiden projektitöillä voidaan tuottaa tietoa, tuotteita tai palveluita maaseutuyritysten hyödyksi. Opintojaksoilla tehtyjen projektien kautta saadaan kiinnostavia aiheita myös laajempiin selvityksiin kuten opinnäytetöihin. 

Karitsoiden nivelongelmat -opas.pdf

Tekijät: Suvi Jalokoski, Viivi Karppinen, Susanne Savikko

 

Kysely lampureille karitsoiden nivelongelmista on edelleen auki netissä, joten jos olet kiinnostunut aiheesta, käy vastaamassa kyselyyn tästä linkistä.

Karitsoiden nivelongelmat _kuva.jpg